Wat een gaskachel is

 In interieur

Een gaskachel kan net zoals een normale kachel worden gebruikt om een ruimte binnen of buiten te verwarmen. Hetgeen dat een gaskachel onderscheid van een normale kachel is dat het warmte genereert door gas te verbranden. Hiervoor worden vooral aardgas, petroleumgas, propaan of butaan gebruikt.

 

Geschiedenis van gaskachels

De eerste gaskachel werd rond het midden van de negentiende eeuw geïntroduceerd. Net voordat de gaskachel uitgevonden werd kwam de bunsenbrander op de markt. De eerste gaskachel werkte volgens dezelfde principes als de bunsenbrander. Later in de negentiende eeuw werd de werking van de gaskachel hernieuwd. In de gaskachels verhitte een vlam een bepaald soort materiaal wat vervolgens de warmte weer doorgaf aan de omgeving. Later werd dit vervangen door het gebruik van warmtestraling dat de omliggende lucht verwarmt. Tegenwoordig wordt er nog steeds warmtestraling gebruikt in gaskachels.

De werking van een gaskachel

De meeste gaskachels hangen af van straling om warmte te genereren, maar hoe werkt een gaskachel nou precies? Als eerste gebruikt een gaskachel een thermostaat om de temperatuur van de ruimte te bepalen. Als deze temperatuur lager is dan een aangegeven graad, dan zal de gasklep in de gaskachel opengaan. Dit zorgt ervoor dat gas de kachel in kan stromen. Een goede thermostaat is dus van belang voor een goede temperatuurregeling in de ruimte. Als het gas de kachel eenmaal is ingestroomd dan zal het in contact komen met koude lucht. Hierdoor ontstaat er een vlam. Buitenlucht komt de gaskachel binnen en stroomt door buizen die verhit zijn door de vlam. Dit zorgt voor hete lucht. Deze hete lucht moet worden verspreid door de ruimte. Dit gebeurd doordat de hete lucht in de gaskachel wordt verplaatst naar een opening die in contact staat met de lucht in de ruimte. Deze verplaatsing wordt vooral gedaan door een warmte-uitwisselingsapparaat in de gaskachel.

 

Verschillende soorten gaskachels

Gaskachels kunnen onderverdeeld worden in vele soorten. Om te beginnen zijn er draagbare en niet-draagbare gaskachels. Draagbare gaskachels kun je overal mee naar toe nemen om een ruimte te verwarmen. Niet-draagbare gaskachels zijn niet bedoeld om te verplaatsen en zijn meestal geïnstalleerd op één plek. Ook zijn er gaskachels bedoeld voor binnen en gaskachels bedoeld voor buiten. Gaskachels voor binnen zijn bedoeld om een gebouw of kamer te verwarmen. Gaskachels voor buiten houden het gebied om de gaskachel warm voor wanneer het bijvoorbeeld te koel of koud is buiten. Verder is er ook nog een onderscheid tussen wat gaskachels doen met de overbodige uitlaatgassen. Er zijn gaskachels die de uitlaatgassen weg laten lopen door via een schoorsteen. Deze gaskachels zorgen ervoor dat er geen ongezonde of gevaarlijke gassen in de ruimte vrijkomen. Er zijn ook gaskachels die de uitlaatgassen niet weg laten lopen en waarbij de uitlaatgassen dus in de ruimte vrijkomen. Deze gaskachels zijn ook vaak voor buiten bedoeld.

 

Bron: Designlife.nl

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search