Thuja Occidentalis

 In ONZE VRIENDEN

De Thuja Occidentalis die ook wel westerse levensboom wordt genoemd is een groenblijvende conifeer uit de cipresfamile. De conifeer komt oorspronkelijk voor in het oosten van Canada en in het noorden van de Verenigde Staten.  De Westerse Levensboom Brabant is een boom die vrij klein blijft. In tegenstelling tot de Reuzenlevensboom. De meeste bomen worden eigenlijk niet groter dan 15 meter en de stam heet een omtrek van 90 cm. Het is een wat gedrongen boom, met een geribbelde schors die roodbruin van kleur is. De bladeren van de boom zijn 3 mm tot 5 mm lang en geschubd. de zaadkegels zijn dan weer slank, geelgroen van kleur en op een later tijdstip worden die dan weer bruin. De zaadkegels zijn 9 tot 14 mm lang en de breedte is 4 tot 5 mm lang. Verder bestaan de zaadkegels uit 6 tot 8 overlappende schubben die zo’n 8 zaden bevatten.  De levensboom kan heel erg oud worden als de boom maar niet op een plek staat waar hij kan aangetast worden door hertachtigen of bosbranden.

Voordelen van de Thuja Occidentalis

De Westerse Levensboom is al sinds heel lang een heel populaire haag conifeer. Dit is vooral ook omdat deze conifeer weinig eisen stelt aan de standplaats en verzorging. Het is dus eigenlijk een heel makkelijke haagplant en ook nog heel goedkoop. Bovendien is het ook nog een groenblijvende plant dus je hebt altijd beschutting en privacy.

Ziektes bij de Thuja

De meest voorkomende ziekte bij de Thuja is een schimmelinfectie. De coniferen krijgen dan vale plekken, en later worden ze bruin of zwart. Het verschil tussen de gezonde stukken van de haag en de aangetaste delen is dan ook erg goed zichtbaar.  Een andere veelvoorkomende aantasting is cipressenkanker. Deze wordt ook vaak veroorzaakt door een schimmel. Hierbij worden de coniferen vaak van boven naar beneden geel, en daarna bruin en erg bros. Op de stam van de conifeer zijn dan ruwe vergroeiingen te zien, dat zijn de kankerplekken. En soms zijn er ook zwarte vruchtenlichamen te zien met daarin schimmel sporen. Ook is het mogelijk dat er uit de stam hars komt vloeien. Uiteindelijk wordt de hele boom bruin en sterft dan helemaal af.  Deze schimmel wordt vooral verspreid door regendruppels. Planten en bomen die langdurig te vochtig zijn, oudere planten, en planten die staan in een voedsel arme grond staan zijn erg kwetsbaar.

 

Bron: Woonprettig.nl

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search