Halfverharding voor je droomtuin

 In ONZE VRIENDEN

De tuin is een belangrijk onderdeel van je droomhuis. We brengen er veel tijd in door. Heerlijk in het zonnetje op het terras in de zomer of lekker barbecueën met vrienden. De tuin wordt dan ook gezien als een verlengde woonkamer. Na je werk nog even een glaasje drinken onder de overkapping of gewoon heerlijk genieten van de kinderen die buiten aan het spelen zijn. Een goede tuinaanleg is dan erg belangrijk. Je wilt immers niet dat je binnen korte tijd weer uitgekeken bent op je tuin. Maak voor de aanleg van je tuin dan eens gebruik van halfverharding. Dit is uitstekend voor de waterhuishouding van je tuin, heeft een natuurlijke uitstraling en is onderhoudsvriendelijk.

Ruime keuze in halfverharding

Halfverharding heeft als voordeel ten opzichte van gesloten verharding dat het uitstekend waterdoorlaatbaar is. Hierdoor loopt het regenwater in je tuin makkelijker weg en ontstaat er geen plasvorming. Daarnaast zijn er vele verschillende soorten halfverharding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • grind
  • split
  • houtsnippers
  • schelpen

Grind

Wellicht de meest bekende en meest gebruikte vorm van halfverharding is grind. Grind biedt vele opties. De mooie ronde vorm van de stenen staat sierlijk in je tuin en is eenvoudig aan te leggen. Door een worteldoek onder de grind te plaatsen, voorkom je onkruid en wanneer je de grind gebruikt voor de aanleg van een tuinpad is het ook verstandig een grindmat te plaatsen. De grind blijft mooi liggen en jij bent weinig tijd kwijt aan het onderhoud ervan. Grind is hard en wanneer er bezoekers je erf op komen, hoor je dat direct aan het knisperende grind.

Split

Split is een hoekige steenslag dat gewonnen wordt in steengroeves. Daar wordt met dynamiet grote stukken breuksteen naar beneden gehaald en deze worden vervolgens verder gespleten, zodat er verschillende groottes steenslag ontstaan. Het voordeel van de hoekige kanten is dat het minder verschuift dan het grind en je dus niet vaak hoeft aan te vegen. Net als grind is ook split in verschillende steensoorten en kleuren verkrijgbaar en kun je met deze stenen een mooie natuurlijke tuin creëren.

Houtsnippers

Wanneer je het hebt over een natuurlijke uitstraling van halfverharding, staan houtsnippers toch wel bovenaan. Daarnaast is dit een hele goedkope vorm van halfverharding, zeker wanneer je het snoeiafval van je bomen zelf versnippert met de houtversnipperaar. Je gebruikt op die manier je snoeiafval op een goede manier. Een nadeel is dat het wel regelmatig aangevuld moet worden om een mooi tuinpad te behouden.

Schelpen

Ook schelpen kunnen een mooie aanvulling voor je tuin zijn. Paden en terrassen krijgen een speels effect met deze soort halfverharding. Een groot voordeel van schelpen is dat ze slakken tegenhouden, omdat deze niet over de scherpe randjes van de schelpen heen gaan. Daarnaast gaan de schelpen uitdroging van de grond tegen en wordt de afwatering verbetert.. Een nadeel van schelpen is dat het de pH-waarde van de grond verhoogt, wat een negatief effect kan hebben op de beplanting.

De juiste halfverharding voor je tuin

Naast grind, split, houtsnippers en schelpen zijn er nog vele andere soorten halfverharding verkrijgbaar. Elke soort heeft zijn eigen voordelen en specifieke kenmerken. Wanneer je een tuin aan gaat leggen met halfverharding, is het dan ook verstandig eens goed rond te kijken naar de verschillende mogelijkheden.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search