Alles wat je moet weten over een NOM-woning

 In Blogs

Duurzaamheid komt steeds meer centraal te staan in het dagelijkse leven. We scheiden ons afval, zodat het gerecycled kan worden, kiezen steeds vaker voor biologisch voedsel, betalen graag wat meer voor eerlijke kleding, eten wat minder vlees en pakken eens wat vaker de fiets. Ook in de bouw wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Zo worden bestaande panden verduurzaamd en worden nieuwe woningen en bedrijfspanden op duurzame wijze gebouwd. Er zijn verschillende soorten duurzame woningen, maar één van de meest fascinerende concepten is de NOM-woning.

 

Wat is een NOM-woning

Een NOM-woning wordt ook wel een Nul-Op-de-Meter-woning genoemd. Dat betekent dat de woning op jaarbasis evenveel energie produceert als dat het verbruikt. Aan het eind van het jaar dient er dan ook letterlijk een nul op de meter te staan. Een NOM-woning maakt gebruikt van de drie pijlers van de Trias Energetica:

  • Beperk de energieaanvraag met goede isolatie en zorg voor voldoende frisse lucht binnenshuis met behulp van een ventilatiesysteem.
  • Maak gebruik van duurzame energie, zoals zonne-energie, windenergie en/of waterenergie.
  • Beperk het gebruik van fossiele energie tot het absolute minimum.

Het NOM-woning concept is niet alleen toepasbaar op nieuwe woningen. Ook bestaande woningen kunnen, zolang ze voldoen aan de juiste verhouding van isolatie en ventilatie, verduurzaamd worden volgens het NOM-principe.

 

De voordelen van een NOM-woning

Een NOM-woning kent veel voordelen voor zowel de natuur als jezelf:

  • Omdat de nul op de meter blijft staan, blijft de energierekening ook op nul. Hierdoor houd je meer geld over voor leuke dingen.
  • Omdat de woning zelfvoorzienend is in zijn energiegebruik, heb je geen last van fluctuerende energieprijzen.
  • De woning kan in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld worden dankzij de warmtepomp.
  • Het binnenklimaat van de woning is gezond en comfortabel.
  • Dankzij goede isolatie is tocht verleden tijd.

 

Een NOM-woning laten bouwen

Wil jij een nieuwe woning laten bouwen of ga je binnenkort jouw huidige woning drastisch verbouwen? Dan is het aan te raden om een duurzame woning te laten bouwen of jouw huidige woning te laten verduurzamen. Een woning volgens het NOM-principe bouwen of verbouwen kent veel voordelen voor zowel het milieu als jezelf. Zo bespaar je met een NOM-woning volledig op de energierekening, waardoor je meer geld overhoudt voor leuke dingen. Een NOM woning bouwen zorgt ervoor dat je klaar bent voor de toekomst.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search