Schoorsteen vegen: waarom en hoeveel kost het?

 In Uncategorized

Heerlijk hè, zo’n open haard. Er is niets gezelliger dan er in de winter lekker warm bij te zitten. Wel betekent dit dat je woning ook over een schoorsteen beschikt. En net zoals de rest van je huis, moet de schoorsteen ook geveegd worden. Hoe doe je dat dan? Of kun je dat beter laten uitbesteden? En waarvoor heb je eigenlijk een schoorsteenkap nodig?

Waarom de schoorsteen vegen?

Ook al is het wettelijk niet verplicht om de schoorsteen te vegen, het is tóch beter als je dit wel doet. En wel om de volgende redenen:

  • Schadelijke stoffen: een schoorsteen veroorzaakt fijnstof en roet. Dit komt allemaal in de lucht. En deze lucht adem je vervolgens weer in. Dat kan allemaal gezondheidsklachten veroorzaken. Met een schone schoorsteen voorkom je dit veel meer.
  • Brandveiligheid: Als je de schoorsteen niet schoonmaakt, dan blijven er allemaal houtresten en dergelijke achter. En dit kan mogelijk leiden tot een schoorsteenbrand. Bovendien vermindert een schone schoorsteen een CO-vergiftiging.
  • Lagere energiekosten: Een vuile schoorsteen verbruikt meer brandstof. Daardoor betaal je meer aan energiekosten. Met een schone schoorsteen bespaar je op deze kosten.

Schoorsteenkap: de voordelen ervan

Een tip: monteer altijd een schoorsteenkap op je schoorsteen. Dit in verband met brandveiligheid en energiekosten. Niet alleen beschermt een schoorsteenkap de schoorsteen tegen regen en vorst, ook voorkomt het vogelnesten én het uitslaan van vonken op je dak. Bovendien verbetert het de trek, waardoor de open haard beter brandt. Het rookkanaal gaat daardoor ook langer mee. Er zijn verschillende bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd, bijvoorbeeld De Schoorsteenkapspecialist.nl.

Hoeveel kost een schoorsteen (laten) reinigen?

Durf je het zelf aan de schoorsteen schoon te maken? Dan kost dat natuurlijk veel minder geld dan dat je het door een professional laat doen. Als je het simpel wilt houden, dan gebruik je een chemisch reinigingsblok. Dit kost ongeveer 1 á 2 tientjes.

Daarnaast kun je kiezen voor een schoorsteenveegset. Je schuurt de roetresten dan los. De prijs van zo’n set kost ongeveer vanaf 30 euro.

Een professionele schoorsteenveger reinigt de schoorsteen ook met een schoorsteenveegset. Alleen zal hij waarschijnlijk efficiënter te werk gaan dan als je het zelf doet. De kosten voor een professionele schoorsteenveger is afhankelijk van het volgende:

  • Hoe vuil is de schoorsteen?
  • Hoeveel rookkanalen zijn er?
  • Wat is de beste manier om de schoorsteen goed schoon te krijgen?
  • Wil je dat hij/zij ook je CV onderhoudt?

Een standaardreiniging met één rookkanaal kost tussen de 60 en 100 euro. Wil je dat hij/zij ook je cv onderhoudt, verwacht dan een prijs tussen de 100 en 150 euro.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search