Gazononderhoud

Het gazononderhoud is de meest tijdrovende klus van alle werkzaamheden in uw tuin. Wie met trots zijn gazon aan buren, vrienden en familie wil laten zien zal wekelijks zijn gazon moeten onderhouden. Voordat u begint met het uitvoeren van gazononderhoud is het belangrijk om wat basiskennis van het gazon op te doen. Met de basiskennis van het gras en de uitleg over het gazononderhoud wordt uw gras toch echt groener dan dat van uw buren!

Bodem

Het gazon kan niet zonder een goede bodemstructuur. De wortels van het gras moeten namelijkj goed kunnen wortelen in de bodem en daarvoor is een bepaalde structuur voor nodig. Hele vaste en vette grond kan leiden tot problemen en zal juist enorm snel uitdrogen. Een gezonde bodem bestaat voor de helft uit vaste delen. De andere helft is deels lucht en deels water. 

Voeding

Om te groeien heeft het gras natuurlijk ook zelf voeding nodig. De voedingsstoffen voor het gras bestaan uit: stikstof, kalium en magnesium. Op arme zandgronden is het dan ook verstandig om compost door de grond te mixen. Dat zorgt ervoor dat er voeding aanwezig is in het gazon en bovendien wordt vocht langer vastgehouden. De overige voeding dient maandelijks, of elk kwartaal, aan het gazon te worden gegeven in de vorm van een gazon bemesting

Water

Let op bij het water geven, teveel of te weinig water is allebei erg slecht. Bij de aanleg kan hier vaak al op in gespeeld worden. Kleigrond is vaak erg nat en kan met witzand droger worden om de waterdoorlatendheid te verbeteren. Op schrale zandgrond waar weinig structuur in zit kan juist fijne compost worden toegevoegd. Compost kan 20 keer het eigen gewicht aan water vasthouden en zorgt er dus voor dat het vocht langer behouden blijft voor het gazon.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search