Hoe kies je de beste makelaar voor jou?

 

Een huis kopen of verkopen doe je misschien wel drie keer in je leven. De kans dat je een vaste makelaar hebt die je door en door kent, is erg klein. Je zult op andere manieren moeten achterhalen met welke makelaar je het beste kan gaan werken. Als je zo’n grote investering gaat maken wil je natuurlijk wel een betrouwbare makelaar.

Waar let je op bij het kiezen van een makelaar voor de verkoop van je huis? De tarieven van makelaars zijn vrij en de verschillen zijn groot.

 

Online zoeken

Een hoop makelaars die al een tijd in het spel zitten, hebben eigen sites. Hier staat vaak op wie de makelaar is en stelt zich voor. Door middel van reviews krijg je de mening van eventuele vorige klanten. Op de website wieisdebestemakelaar.nl kun je een beoordeling achterlaten. Via internet worden huizen snel verkocht en heb je makkelijk contact. Dit is voor veel mensen genoeg om gewoon op internet te zoeken naar een makelaar.

Internetmakelaar

Een internetmakelaar biedt zijn diensten voornamelijk online aan en verwacht dat de verkoper zelf ook actief is bij de verkoop van de woning. Online makelaars vormen maar een klein deel van de makelaars, maar hun aantal en marktaandeel groeit. De vraag naar online deeldiensten groeit. Steeds meer traditionele makelaars bieden daarom ook een online variant van hun diensten, waarmee zij ook deels internetmakelaar worden.Bij een internetmakelaar moet je veel zelf doen, je beheert potentiële kopers en maakt zelf foto’s van je huis. Je voert zelfs de beschrijving zelf in. De makelaar voert meestal wel de onderhandelingsgesprekken en stelt het verkoopcontract op.
Kosten?  De kosten voor een internetmakelaar schommelen tussen 400 en 1200 euro.

 

Traditionele makelaar

De ‘normale’ makelaar regelt alles voor je. Hij schrijft advertentieteksten, maakt foto’s van de woning, zet de advertentie op Funda en onderhandelt met potentiële kopers. In dit geval neemt de makelaar de leiding over. Dit betekent dus dat je vertrouwen moet hebben in je makelaar. Het is dus slim om te zien hoe zijn communicatieve vaardigheden zijn.
Kosten?  De kosten voor een traditionele makelaar zijn gemiddeld veel hoger. Je zit hier al vaak naar gemiddeld zo´n 5000 euro te kijken.

 

Wat is beter?

Een hoop mensen gaan voor het volledige pakket, de tradionele makelaar.  Toch hoeft het resultaat van internetmakelaar niet slecht te zijn, vaak is deze zelfs beter. Uit een onderzoek is gebleken dat er meer succes is bij het verkopen van een huis bij een internetmakelaar. De amsterdamse onderzoekers bekeken miljoenen transacties tussen 1985 en 2011 van woningen die verkocht werden via Funda. Uit het onderzoek is gebleken dat makelaars die een vast tarief hanteren een huis eerder en tegen een hogere prijs verkopen dan een traditionele makelaar.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search